Γιώργος Κιουρτσίδης: Θα θαύμαζα την αγάπη για την τέχνη …



ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Σε μία σύντομη και αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο γνωστός σκηνοθέτης Γιώργος Κιουρτσίδης στον ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΑΛΜΩΠΙΑΣ, κατά τη διάρκεια ολιγόλεπτου διαλείμματος από τον πολύτιμο χρόνο εργασίας του, ξεδίπλωσε όλη την ευγένεια της ψυχής του και την αστείρευτη αγάπη που διαθέτει για το θέατρο.


      - Αγαπητέ κύριε Κιουρτσίδη, γεννηθήκατε στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή γονέων από …
-    …με καταγωγή γονέων από το Κιλκίς και πιο συγκεκριμένα Μικρασιάτικη του πατέρα και της μητέρας από τα Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων. Επίσης και με συγγενείς από την Αλμωπία.

-          Πως ξεκινά η αγάπη σας για το θέατρο; Ποια ήταν το πρώτα ερεθίσματα ενός παιδιού που μεγαλώνει στη Θεσσαλονίκη;
-          Γυρίζουμε 40 χρόνια πίσω. Μνήμες με το Χρύσανθο το Πόντιο, όσοι τον θυμούνται. Στη συνέχεια προέκυψε το βασιλικό Θέατρο. …Παραστάσεις, Στρατός, Νέα Υόρκη,…

-          Ποια έργα έχετε ανεβάσει μέχρι σήμερα;
-         Ως σκηνοθέτης  μπορώ να σκεφτώ επιγραμματικά:  έργα των Άλμπι, Γκλοβάσκι, Φεϊντώ, Ντάριο Φο, Καμολετί, Τομπάιας, Χάσεκ, Γκόγκολ, Ζενέ, Πίντερ, Μπέκετ, Στρίντμπεργκ, Αριστοφάνη, Ευριπίδη, Σοφοκλή, Χρυσούλη, Σκούρτη, Τριβιζά, κλπ.

-          Είναι καθοριστική η παράσταση ¨ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ΄΄ του Αριστοφάνη από την «Έκφραση Αλμωπίας»;
-          Πρόσεξε να δεις, είναι καθοριστικό γενικότερα. Είναι η Τρίτη φορά  που το κάνω με το συγκεκριμένο έργο. Κάθε φορά ανακαλύπτω καινούργια στοιχεία. Στο δρόμο που ερχόμουν σήμερα με προορισμό την Αριδαία, ανακάλυψα την έξυπνη αντιπαράθεση σε δύο μέρη:
      α. την ορμέμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για χαρά, έρωτα, καλοπέραση,
     β. απέναντι της ακριβώς την επίκτητη ανάγκη για χρήμα, πόλεμο, δουλεία.
     Το επίκτητο είναι το β΄ αντιμάχεται και κερδίζει το πρώτο.

-          Πόσο επίκαιρο είναι αυτό το έργο;
-          Συνδυαζόμενο με τα γεγονότα της εποχής, θα έλεγα ότι ο Αριστοφάνης συμβολοποιεί διαχρονικά ανθρώπους και ιδέες.


-          Τι είναι αυτό που θαυμάζετε περισσότερο σ’ έναν ηθοποιό;
-          Θα θαύμαζα την αγάπη του για την τέχνη και την πολλή δουλειά. Όλα τα΄άλλα τα βρίσκεις στην πορεία. Το θέατρο είναι παραστατική τέχνη και εξελίσσεται συνεχώς. Μετά από χρόνια δουλειάς,  προσωπικά ακόμη ανακαλύπτω νέα πράματα που με συγκλονίζουν.


-          Τι θα λέγατε σ΄ ένα παιδί που έρχεται και σας λέει «θέλω να γίνω ηθοποιός». Τι θα το συμβουλεύατε;
-          Ανοίγετε μεγάλη κουβέντα .από άποψη επαγγελματικής αποκατάστασης υπάρχουν πολλές δυσκολίες αυτή την περίοδο. Προσωπικά θα το κοιτούσα στα μάτια και θα του ΄λεγα,  «μην αφήνεις στην άκρη την Ακαδημαϊκή παιδεία γιατί θα σε βοηθήσει και θα φανεί».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου